İpek Auf

Ocak 2022, İstanbul Restoranları

İşte karşınızda Ocak 2022’de deneyimleme fırsatı bulduğum İstanbul restoranları…

Bundan sonra hem unutmamak için hem de bu tip paylaşımları değerli bulduğum ve ihtiyaç duyduğum için her ay gittiğim restoranları burada toparlamaya karar verdim. Eğer bu yazıyı okuyorsanız bunu bir tavsiye yazısı olarak değil İpek’in Ocak 2022’de İstanbul’da gittiği restoranlar ile ilgili yazdığı bir deneyim yazısı olarak okumanızı rica ediyorum.

Dolayısıyla sadece beğendiğim İstanbul restoranları değil, beklentimi karşılamayan yerleri de yazmaya çalışacağım. Ama bir restorana iyi veya kötü demek için sadece bir şansın yeterli olmadığını düşünüyorum. Özellikle belirsizliklerle dolu, her günün yeni bir gün olduğu bu zorlayıcı dönemde birinin emeğini kötülemek gibi bir niyetim asla yok, kimsenin de olmamalı. Ama gerçekten nice zorluklarla kazanılan paranın, çok kıymetli zamanların da boşa gitmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Yeme-içme deneyimlerinin çok sübjektif deneyimler olduğunun farkındayım. Dolayısıyla benim çok beğendiğim bir yeri başka birinin beğenmemesi çok olası. Örneğin kışın domates servis eden bir yer benim için otomatik olarak eksi puanla başlıyor… Herkes için bu durumun böyle olmadığına eminim.

İstanbul birçok konuda olduğu gibi yeme-içme açısından da çok heyecan verici. Dolayısıyla yeni yerler deneme fırsatı çok. Ama geriye dönüp baktığımda tekrar tekrar gittiğimiz yerler de çok. Yeni yerler ve denenip onaylanmış yerler arasında seçim yapmak her zaman kolay olamayabiliyor. Denge önemli!

Asmalı Cavit

Asmalı Cavit sanıyorum İstanbul’da en çok rakı içmeye gittiğimiz yer. Hatta artık belli bir masamız bile var diyebiliriz. Her zaman dükkânın başında olan Cavit Abi, kızı Seyhan ve oğlu Savaş her daim tüm zariflikleri ve güler yüzleri ile işlerinin başında. Her zaman müthiş lezzetler ve çok çok iyi bir servis. Kalabalık ayrı keyifli, iki kişi ayrı keyifli. Köfte ve patatesinin yeri ise çok ayrı…

Asmalı Cavit- Köfte Patates

Çok Çok Pera

Çok Çok Pera, Çok Çok Thai ve Az Çok Thai’nin yaratıcılarından ve daha çok yeni. Soho House’un yanında açılan ‘Contemporary Thai’ konseptli Çok Çok Pera, son derece şık ve zarif bir mekân. Çok Çok Pera’nın barı, Ernest’s Bar, ise tecrübeli barmen Fatih Akerdem’e emanet. Kokteyl menüsünün ilmek ilmek işlendiği hissediliyor. Servis son derece özenli ve ilgili. Bardan yemek tarafında geçtiğimizde ise önce su menüsü geliyor. Gazlı veya gazsız su ötesinde bir tercih yapılıyor. Seçtiğiniz su ise adeta bir şarap gibi servis ediliyor. Sonrasında 3 veya 5 tabaklık bir deneyim tercihinde bulunuyorsunuz ve tabakları kendiniz seçiyorsunuz. Yemek olması gerektiği kadar sıcak gelmediğinden de olabilir, beklediğim kadar çarpıcı olmadığını çok üzülerek eklemeliyim. Ancak bu mekânın daha yeni olduğunu unutmamak gerek. Pahalı bir deneyim olduğunu da ekleyeyim. Bir daha gittiğimde sadece barını ziyaret edeceğimi düşünüyorum.

Bayramoğlu Döner

Sanırım benim için çok geç bir keşif. Ne kadar abartılıyor ve abartıldığı kadar var mı bilmiyorum ama gerçekten denemeye değer. Daha önce hiç bu kadar büyük bir dönerci görmemiştim. Hatta Bayramoğlu’nun ölçeğinden o kadar habersizdik ki gitmeden önce “döner kaldı mı?” diye aradık. Henüz Bayramoğlu’na gitmeyenler için 5 dönerin aynı anda döndüğünü söyleyeyim. Servis son derece hızlı. Döner ise bir o kadar güzel!

Adana Ocakbaşı

Burası anlatılmaz yaşanır bir deneyim. Bence abartıldığı kadar da var. Çok uzun uzun anlatmaya da gerek yok. İlk andan itibaren yenilen her şey son derece lezzetli ve olması gerektiği gibi. Servis çok iyi. Ayhan Usta ocakbaşında kusursuz bir iş çıkarıyor. Bu salaş mekândan her gittiğimizde büyük mutlulukla ayrılıyoruz. Yeni yılda da her ay yolum (en az) bir kere düşmesini umuyorum… Bir de kesin ocakbaşının olduğu tarafında, ocak başına en yakın masalardan birinde oturulmalı.

Aheste Pera

Aheste de uzun süredir listemde olan bir restorandı. Gittikten sonra herkesin listesinde olması gerektiğini düşündüm. Aheste, kişiliği olan son derece özenli, modern paylaşımlı tabakların ön planda olduğu bir Türk ve Ortadoğu restoranı. Eski bir sarnıç olan restoranın ambiyansı gerçekten eşsiz. Ortam, servis, içkiler, müzik ve her şey tam bir bütün ve çok keyifli. Her şey çok iyi ama dudi pilavı, yürek ve kokoreç en iyilerdendi.

MSA’nın Restoranı

MSA’nın Restoranı, İstanbul’un en güzel müzelerinden Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekten eşsiz bir lokasyona sahip. Mutfak Sanatları Akademisi’nin bir restoranı olması fikri ve deneyiminizin aslında bir ders niteliği taşıması da deneyime farklı bir boyut katıyor. Cumartesi sabahı kahvaltıya gittiğimizde. büyük aile toplantılarından, çocuklu ailelere bir çok kişi Cumartesi kahvaltısı tercihini MSA’nın Restoranı’ndan yana kullanmıştı ve ortam cıvıl cıvıldı. Bana fiyatların bir tık pahalı olduğunu ve pancake için bekleme süresinin bir iki tık uzun olduğunu akılda tutmakta fayda var.

Foxy Nişantaşı

Dünyada son derece popüler ve yaygın olan şarap barlarının lokal bir örneği Foxy. Foxy’nin natürel şaraba ve yerel üzümlere katkısı da çok. Foxy’nin menüsünde iyi malzeme ile yola çıkılan sade ve lezzetli eşlikçilerin yansıra İstanbul’un değerli şeflerinin imza tabakları da yer alıyor. Karlı bir pazar öğleden sonra şarap içmeye gittiğimizde herkes çok iyi niyetli olmasına rağmen servis biraz hayal kırıklığıydı. Vardiyası biten bir garsonun siparişimizi girmeyi unutmasıyla uzunca bir süre makarnamıza kavuşamadık. Her şeye rağmen Foxy’nin İstanbul’a değer katan bir mekân olduğu şüphesiz.

Tiramisu Duca

Tiramisu Duca, son derece zarif bir şef olan Nazmiye Değirmenci Bal tarafından 2018 yılında kurulmuş ve gerçekten harika tiramisular yapıyor. İki kere çok son dakika haber vermiş olmama rağmen bizi tiramisusuz bırakmayan, çok zarif, işini tutkuyla ve aşkla yapan Nazmiye Değirmenci Bal ile en kısa zamanda yüzyüze de tanışmayı umuyorum. Bu tiramisunun tadını evde çıkarmak veya Akaretler’de Tiramisu Duca’yı ziyaret etmek mümkün.

“Yeni Nesil Şefler”, Vogue Türkiye Şubat 2022

Bu ay Vogue Türkiye’de yayınlanacak “Yeni Nesil Şefler” yazım için Season Artisan Bakery, Zaaf, House of Ekria ve Sanki Atölye’yi ziyaret ettim. Vogue Şubat sayısında Can Mete’nin şahane fotoğrafları eşliğinde bu özel İstanbul restoranları ve genç şeflerinin hikayelerini benim gözümden okuyabilirsiniz.

Season Artisan Bakery

Season Artisan Bakery açıldığından beri sıklıkla eve sipariş verdiğim ve ziyaret ettiğim bir yer. Bebek’in en güzel köşelerinde birinde ve glütensiz karabuğdaylı bademli çikolata parçalı kurabiyesini ne kadar övsem az… Herkese hitap etmeyebilir ama bence hali hazırda müthiş bir lezzet olan “chocolate chip cookie”ye karabuğdayın topraksılığı çok lezzetli bir boyut katmış. Baget ekmeklerinin gününü takip etmek ve bulursanız kaçırmamak gerek.

Zaaf

Çok uzun süredir gitmek isteyip gidemediğim Zaaf’a, Vogue vesilesiyle gittim. Mekân çok tatlı ve samimi. Yeni nesil bir fine dining deneyimi olarak tanımlayabilirim. Mevsimsel olarak değişen dinamik bir menüsü var. Ballı trüflü çıtır böreği ise denenmesi gereken lezzetlerinden.

Trüflü Ballı Çıtır Börek

House of Ekria

House of Ekria da hep gitmek isteyip bir türlü gidemediğim bir yerdi. Maslak Oto Sanayi’de yer alan “yeni nesil” mekanlar genel olarak güzel gibi bir genelleme yaparak başlayacağım. House of Ekria da en güzellerinden biri. Tüm ekip birbirinden tatlı. Menüdeki her şeyi yemek istediğiniz mekanlardan. Fiyatları da bana anlamlı geldi. Gidip tüm gün boyunca çalışılabileceğim ve çok iyi bir öğlen yemeği yiyeceğimi bildiğim bir mekân olarak listeme ekledim. Bir de her Perşembe yaptıkları aperativoyu merak ediyorum.

Sanki Atölye

Sanki Atölye’nin kurucularından Ceyda Artun’u gerçekten çok uzun süredir tanıyorum. Tutkusunun peşinden gitmesi, tasarımcı kişiliğini yemek ile birleştirmesi, hiçbir şeye üşenmemesi ve mütemadiyen denemelerde bulunuyor olması bana çok ilham veriyor. Her ziyaretimde deneme fırsatı bulduğum lezzetler ise gerçekten her zaman nokta atışı oluyor.

Yıla lezzetli tabaklar ve keyifli İstanbul restoranları ile başladım. 2022 hedefim, her ay böyle bir özet paylaşıyor olmak. Dilerim sadece İstanbul restoranları değil, tüm dünyadan restoranlar paylaşır ve siz sevgili okurlarıma bir fikir veriyor olurum 🙂

Afiyet olsun!