İpek Auf

İncirli börek

Son 2 senedir incir yemeye başladım. 25 sene çok şey kaçırmışım. Hele Bardacık inciri gerçekten şiir gibi bir incir. İncir ağacı ve yaprağı başka güzel, meyvesi başka güzel. Eğer aldığınız veya toplandığınız incir güzel çıktıysa şanslı gününüzdesiniz ve incirinizi keyifle tüketiniz. Her incir güzel ama şüphesiz aynı tatlılıkta ve olgunlukta olamayabiliyor. Tabii bu durum hiç sorun değil. İncirin her hali güzel. Izgarası, sotelenmişi, fırında tatlısı, reçeli, sosu, salatası…

Bir de böreğini yapmalı dedim. Tatlı ve tuzlu sevenler için incir ve peynir uyumu tartışılmaz. Bu börek de öyle çıktı. Hem tatlı hem tuzlu hem acı hem de ekşi oldu.

Malzemeler

2 yufka

8 incir

1 mor soğan

1 pırasa

1 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi

1 diş sarımsak

½ limon ya da lime kabuğu

1 ½ yemek kaşığı nar ekşisi

Güzel Anılar Dükkanı Oaxaca ya da pul biber

Teneke tulumu

Yapılışı

İncirleri kabukları ile küp küp doğra. Zencefili kıy, sarımsakları pul pul, pırasayı ve soğanı ince ince doğra.

İncirleri doğra
Pırasaları doğra
Zencefilleri kıy
Sarımsakları pul pul doğra

Bir tavaya zeytinyağı koyduktan sonra soğan karamelize olmaya yakın hale gelene kadar pişir. Pırasa, sarımsak ve zencefili ekle, kavur. İncirleri ekle. Reçelimsi bir hale gelene kadar pişir.

Nar ekşisini ekle. Tuzunu, biberini, ekşisini ayarla. Eğer Güzel Anılar Dükkanı Oaxaca yoksa bu aşamada pul biber ile acısını da ayarla. Börekleri sarmadan önce biraz soğut. Bu aşamada karışımın içine keyfine göre küp küp teneke tulumu koymak mümkün

Yufkayı 4 cm eninde parçalara böl. Bu aşamada hepsinin uzunluğunu ayarlamak iyi olabilir. Her şeridin benzer uzunluklarda olması işi kolaylaştırabilir.

Yufka

Yufkalara Güzel Anılar Dükkanı Oaxaca ya da acı bir zeytinyağı sür, incirli karışımdan koyup muska şeklinde sar.

180 derece önceden ısıtılmış fırında börekler kızarıncaya kadar 10-15 dakika pişir. Eğer peyniri iç harca koymamayı tercih ettiysen börekler fırından çıkıp biraz soğuduktan sonra üzerine teneke tulumu rendele.