Sonbahar makarnası

Japon kabaklı (ya da balkabaklı) yoğurtlu makarna

Yoğurt çorbası ve bazı terbiyeli yemekler dışında mutfaklarımızda yoğurdu pişirip kullandığımız çok fazla söylenemez. Kremalı makarnayı yoğurtlu makarnadan daha havalı mı buluyoruz? Ama krema kullanmadan taze ve çarpıcı bir tada sahip, mutluluk verici, hem de göreceli olarak daha sağlıklı bir makarna sosu yapmak yoğurdu pişirerek mümkün. Bu yöntem Yotham Ottolenghi’nin Masterclass’ında karşıma çıktı. Aslında Ottolenghi de bu tarifin ilhamını Türkiye’den, mantıdan aldığını söylüyor. Bu yöntemi repertuara katmak önemli. Çok çeşitli hallerde kullanılabilir.

Sanıyorum kremalı makarna çoğumuzu mutlu eder. Yoğurtlu makarnanın verdiği güven ve ev hissinin ise yeri ayrıdır. Bu makarna tarifi, yoğurtlu makarnayı kremalı makarna boyutuna taşıyor. Renkli, dengeli ve dokulu bir yemek ortaya çıkıyor. Kontrollü ve sabırlı bir şekilde yapıldığında da yoğurdun kesilme tehlikesi ortadan kalkıyor.

Ben bu defa Happy Roots Yumurta Kabuklu Siyez Makarnası kullandım. Happy Roots’un enginar lifli ve üzüm çekirdekli makarnalarını da denemek için sabırsızlanıyorum. Benim bu makarnada Ottolenghi’nin tarifi üzerine Happy Roots’un ileri dönüşüm felsefesinden ilham alarak eklediğim kendi mutfağımdan bir ileri dönüşüm örneği olan “ekmek kırıntıları” oldu. Bence bu son kıtırtı makarnayı “çoook iyi” bir hale getirdi. Kurumuş ekmekleri limon kabuğu, sarımsak, çeşitli otlar, tuz ve karabiberle robottan çekmiş ve buzluğa atmıştım. Bu ileri dönüştürülmüş ekmek kırıntılarını çok çeşitli şekillerde kullanıyorum ve her zaman buzlukta tutuyorum. Belki sizlere de bir fikir olur.

Bu tarifi Instagram hesabımda paylaştığımda bazı arkadaşlarımdan bu tarifin çok “meşakkatli” olduğu ile ilgili yorumlar aldım. Bu uğraşa değiyor bence…

Malzemeler (2-3 kişilik)

1 paket Happy Roots Yumurta Kabuklu Siyez Makarnası

Fırın sebzeler

½ Japon Kabağı (ya da 1 dilim balkabağı)

1 mor soğan

½ tatlı kaşığı zencefil rendesi

1 tatlı kaşığı sumak

1 diş sarımsak

Yoğurtlu sos

1 ½ kap yoğurt

1 tatlı kaşığı un

1 çay kaşığı kimyon

1 yumurta sarısı

Sarımsaklı zeytinyağı

4 diş sarımsak,sarımsağı pul pul doğra

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Kıtırtı

Ekmek kırıntıları

2 yemek kaşığı kabak çekirdeği

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Yapılışı

Fırında kabak ve soğan

Kabağı ve soğanı dilimle. Sumak, tuz, zencefil, sarımsak rendesi ve zeytinyağ ile karıştır. 200 derecelik fırına koy. 10-15 dakika pişir.

Yoğurtlu sos

Yoğurt, yumurta sarısı, kimyon, un ve tuzu pürüzsüz bir hale gelinceye kadar çırp. Kısık ateşe al. Karıştırarak pişir. Giderek katılaşacak.

İleri dönüştürülmüş ekmek kırıntıları

Bir tavada azıcık zeytinyağı ile ekmek kırıntılarını ve kabak çekirdeğini kıtırlaşana kadar kavur.

Sarımsaklı Zeytinyağı

Küçük bir tencereye pul sarımsakları ve zeytinyağını al. Düşün-orta ateşte sarımsaklar renk değiştirinceye kadar kızart.

Final

Happy Roots Yumurta Kabuklu Siyez Makarnasını tuzlu suda 6 dakika haşla. Pişen makarnayı süz ama suyunu atma. Makarnayı yoğurtlu sosun içine koy. Gerekirse sakladığın sudan biraz ekle. Fırında pişen kabaktan ve soğandan biraz kenara ayır. Kalanını yoğurt soslu makarnaya ilave et ve karıştır. Servis sırasında tabağa aldığın makarnaların üzerine kalan kabakları ve soğanları koy. Son olarak makarnanın üzerine ekmek kırıntılarını ve kızarmış sarımsak ve yağını gezdirdikten sonra afiyetle ye!!!